Home Airworthiness Review Staff (ARS)
Overzicht ARS-Staff


Overzicht Airworthiness Review-Staff

Inspectietaken en formulieren


Voor de Airworthiness Review Staff zijn er gedetailleerde werkinstructies beschikbaar voor de volgende inspectietaken:

  • Uitvoeren van AR-inspecties en afgeven van AR-Certificaten - Certificaten en Formulieren
  • BVL verlenging van Annex I zweefvliegtuigen
  • ARC verlenging van Duits geregistreerde zweefvliegtuigen
  • Importeren en exporteren van zweefvliegtuigen

Naar de werkinstructies en formulieren >>>

Training & Informatie


Airworthiness Review Staf (ARS) ontvangt bij de aanstelling een initiële training. De Herhalingstraining zal worden gegeven doormiddel van nieuwsbrieven en/of presentaties tijdens de 2 jaarlijkse technicus conferentie".

Daarnaast communiceert de CAO-leiding met de Airworthiness Review Staf (ARS) zoveel mogelijk door middel van (e-mail) nieuwsbrieven. Hierbij een overzicht van alle tot op heden verstrekte informatie:

Training: E-mail en nieuwsbrieven:

Omscholingstraining CAMO-CAO
(Conversie van CAMO NL.MG.8065 naar NL.CAO.4403, dec 2021/ jan 2022) Herhalings training 2020 (Technicus Conferentie 15-02-2020) Herhalings training 2016 (Technicus Conferentie 26-11-2016) Herhalings training 2013 (Technicus Conferentie 28-09-2013) Herhalings training 2011 (Technicus Conferentie 24-09-2011) Initiële training (november 2009)

Hoe word ik Airworthiness Review Staff (ARS)?


Om Airworthiness Review Staff te worden moet je aan de volgende eisen voldoen:

  1. Je hebt minimaal een jaar ervaring op het gebied van vliegtuigonderhoud
  2. Je hebt kennis van de inhoud van het CAE
  3. Je hebt algemene kennis van Part-M en van relevante nationale regelgeving
  4. Je bent in het bezit van een AML (Aircraft Maintenance License)


Aanmelding als aspirant Airworthiness Review Staff
Het aanvragen van nieuwe ARS bevoegdheden verloopt volgens een vast proces wat is beschreven in een werkinstructie (CAE bijlage: E5 Proces Aanvraag nieuwe ARS bevoegdheid). Om je aan te melden als ARS moet je de onderstaande documenten opsturen naar de MARS (Manager Airworthiness Review Staff van de CAO):

De kandidaat stuurt zijn aanvraag aan de MARS (EASA FORM 4, CV, motivatiebrief, aanbevelingsbrief). De MARS doet een eerste beoordeling van de aanvraag (compleet). Daarna beoordeelt de quality manager (met audit team) de kandidaat op verzoek van de MARS. Indien het de quality manager (met audit team) akkoord is zal de Quality Manager de kandidaat informeren over een audit van zijn kennis van o.a. PART ML, het CAE en het uitvoeren van een supervised review van een ARC inspectie.

Indien de kandidaat de audit en supervised review met goed gevolg heeft afgelegd, informeert de Quality Manager de MARS. De MARS stuurt alle informatie van de kandidaat samen met een verslag van de audit naar ILT. De kandidaat krijgt een rekening van ILT. Na betaling volgt binnen 8 weken een goedkeuring van ILT. Na ontvangst van de acceptatie van ILT door de CAO krijgt de kandidaat een aanstellingsbrief van de accountable manager.


Voorbereiden van de Audit en Supervised Review / Opleidingsmateriaal
Aspirant-inspecteurs dienen samen met een gekwalificeerde ARC- / AMP-inspecteur het cursusmateriaal van de initiƫle training (zie boven) door te nemen en tevens de herhalingstrainingen en nieuwsletters te bestuderen. Verstandig is het verder de opbouw van PART M (te vinden op de EASA website), de opbouw van vliegtuigdocumentatie (boorddocumenten, en levensloopadministratie),en indeling van het OHP-onderhoudsprogramma) eigen te maken. Uiteraard dient men ook het CAME gelezen te hebben en met het CAME te kunnen werken.